En stor satsning på hembygden

När butiken Granngården i Bredbyn skulle stänga, fick Elin Westman en idé. Hon lyfte luren och ringde sin syster, Emma, och sa "Nu vet jag vad vi ska göra, Granngården stänger, nu startar vi eget". Svaret hon fick var ”Okej, vi kör”.

Datum: 2019-11-06

Elin Westman och Emma JonssonKlockan har blivit 09.00, Elin och Emma låser upp dörrarna till Lantboa. Det dröjer inte länge förrän kunder börja komma. En köper hundmat, någon annan blommor och en tredje vill ha ett par gummistövlar.
– Vi är en butik som säljer saker till trädgård, hem och djur, säger Elin och passar på att hämta en kopp kaffe innan hon är redo att ta nästa kund.

Nedläggningsbesked

Hon beskriver sig själv som en inventarie i butiken. Hon var säljare på Granngården i 16 år, de sista sju åren var hon också butikschef. Hon gillade sitt jobb och trivdes bra. Men, våren 2018 fick hon veta att de skulle lägga ner, butiken var inte längre lönsam.
– Då kände jag att det inte skulle bli bra för bygden. Vi kunde inte bara stänga igen, säger Elin, som fick en idé. Efter att hon hade jobbat klart den dagen, bestämde hon sig för att presentera den för sin syster Emma, som även hon jobbat på Granngården.
Emma glömmer aldrig samtalet. Hon var också på väg hem från sitt jobb – som butikschef på KappAhl i Örnsköldsvik.
– Det första Elin sa var: ”Hej, nu vet jag vad vi ska göra tillsammans. Granngården stänger, nu startar vi eget". "Ja, men det gör vi” svarade jag, och på den vägen är det.

Fyller på hyllorna

Tog chansen

Systrarna har en nära relation. Så länge de kan minnas har de pratat om att driva företag tillsammans, men inte riktigt vetat vad de ska göra.
– Nu när vi fick chansen tog vi den. Vi är hemkära, och vill att bygden ska leva vidare – och vi har alltid tyckt om att arbeta på Granngården, säger Emma.

Kunden i fokus

Systrarna började skissa på en affärs- och marknadsföringsplan. När de sedan besökte banken för att ansöka om lån, var de väl förberedda på frågan: Varför skulle de lyckas, när inte Granngården gjorde det?
– Det kunde vi svara på. Granngården var mer styrt från regionnivå, med avtal och krav på att ha ett visst antal produkter i lager. Vi skulle inte bli styrda, utan kunde ha de produkter vi själva ville och visste att kunderna gillade, säger Elin.

Björkved

Den stora satsningen

Då de åkte hem hade de ett lånelöfte, sedan var det bara att köra igång med övrig planering. De var eniga om allt, förutom namnet Lantboa. Där var det Elin som fick bestämma, medan Emma fick fria händer att ta fram loggan.
– I början var det många nätter vi låg vakna och sms:ade med varandra, och grubblade och funderade om vi gjorde rätt. Det var en stor satsning, säger Emma.

Lokalt och miljömedvetet

I dag arbetar de båda heltid i butiken, med en person anställd på 50 procent och ytterligare en vid behov. Deras kundgrupp är trogen, och de flesta kunder kommer från Bredbyn och byarna runt om.
Något de också tänker mycket på är att köpa in produkter från orten eller närliggande kommuner, och att det ska finnas ett miljötänk.
I oktober i år fyller Lantboa ett år och systrarna ångrar inte att de öppnade butiken.
– Nej, vi vill att Bredbyn ska leva och fortsätta vara den blommande landsbygd den är.
Vi vet att om man börjar lägga ner en butik, är risken att andra butiker stänger och på sikt drabbas bygden. Kanske flyttar även några härifrån, och det vill vi inte, säger Emma.
– Vi skulle aldrig kunna driva Lantboa om vi inte hade trogna kunder i bygden, det är vi så tacksamma för, säger Elin.

TEXT: Anna Olovsson | FOTO: Svanthe Harström

Emma och Elins råd till andra som vill starta eget på landsbygden

• Våga.
• Skaffa ett kontaktnät, prata med andra
företag i samma, eller liknande bransch.
• Prata med andra som nyss startat eget, då
kan man bolla tankar och idéer.
• Att ha 110 % stöd från familjen är A och O.
I början blir det väldigt mycket jobb och
liten fritid.
• Man skall vara beredd på hårt slit och
sömnlösa nätter.
• Kom ihåg att ha kul!
• Fira delmål och segrar!